Mitta voelt zich geroepen weer muziek te maken
14 Mei 2022, 08:00

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — De dertigplussers kennen hen zeker: Donavey, Enver, Mitta, Payton en Bursje van de rapgroep ‘T.I.K’. Hun nummers ‘Kan nie bij me komen’, ‘In da club ben ik fly’, ‘Neva dat’ en ‘Suriname mijn land’ zullen misschien ook herinneringen oproepen. De jongens van toen zijn nu volwassen mannen met elk hun eigen leven, maar ondanks hun gezin en een druk schema kunnen ze muziek niet aan de kant zetten. Wanneer zij daar de tijd en ruimte voor hebben, aarzelen zij niet om bezig te zijn met hun grote liefde.

Ook met Mitta is dat niet anders. Hij woont niet meer in Suriname maar heeft nog goed contact met de andere leden. In de groepsapp spreken zij elkaar over van alles en delen zij zo nu en dan ook hun creativiteit. Mitta heeft vooral met Donavey nog een hechte band. “We praten regelmatig en hebben het dan over onze levenservaringen. Natuurlijk komen we vaak op wat ons bij elkaar heeft gebracht: muziek.”

Zo kwam Mitta op het idee om samen met zijn brada ‘Ondrofeni’ te maken. Hij en Donavey leggen momenteel de laatste hand aan het nummer dat zal worden aangeboden via online streamingdiensten. Zelf heeft hij zeven jaar geleden voor het laatst speciaal voor zijn dochter een nummer ‘Mi sa memre Ashanti’ uitgebracht.

Levensles

“Weet vooral bij wie je eet en drinkt, want dit zijn meestal de dingen waarmee je cultureel ziek kan worden gemaakt”

‘Ondrofeni’, waarmee hij zijn ‘comeback’ maakt, gaat over een levensles, iets wat hem erg heeft getroffen. Hij wil er verder niet over praten, maar benadrukt wel daar inspiratie uit te hebben gehaald. “Met dit nummer wil ik meegeven dat mensen te allen tijde op hun hoede moeten zijn. De mens houdt je in de gaten. Daarom moet je voorzichtig zijn met hoe je je leven leidt.”

Mitta vindt het jammer dat het soms vrienden zijn die een ander iets misgunnen. “Weet vooral bij wie je eet en drinkt, want dit zijn meestal de dingen waarmee je cultureel ziek kan worden gemaakt.” Niet iedereen gelooft in het culturele, maar de zanger onderstreept dat deze dingen echt bestaan. “Ik wil aan jong en oud zeggen dat zij voorzichtig moeten zijn in het leven, want mi ondrofeni keba.”

Geen reünie

De T.I.K-artiesten zijn vanwege hun drukke schema niet van plan te werken aan een reünie, maar als de vraag heel groot is, wil Mitta zo nu en dan wel werken aan nieuwe muziek met de anderen. Ook is hij er zeker van dat zijn T.I.K-broeders altijd voor elkaar klaar zullen staan, wanneer ze bezig zijn met een project.

Binnen T.I.K. was Mitta vaak degene die de refreintjes zong. “Mensen die dat hoorden, spoorden me vaak aan om ook solo te gaan. Ik heb dat uiteindelijk geprobeerd, maar ik was toch niet zo serieus als het kwam op het uitbrengen van muziek, dus heb ik het maar een plek gegeven. Ik vind het al goed te weten dat ik een goede zangstem heb.”

Nu focust hij zich op zijn werk en zijn toekomst. Er is nog veel dat hij wil bereiken, waardoor hij even niet in beeld was in de muziekscene. Maar door alles heen riep muziek hem even. Als ‘Ondrofeni’ aanslaat en de fans meer vragen, wil hij wel de tijd vrijmaken om meer nummers te maken. “Ik sta er ook open voor om meer samen te werken met andere artiesten.”


Reacties zijn uitgeschakeld