COLUMN: Schoen opeten
14 Mei 2022, 08:00

REFLECTIE / Iwan Brave

Toen ik binnen een journalisten-appgroep het bericht van Times vernam dat “Interpol tegen politieke vervolging Hoefdraad” is, chatte ik stellig dat ik mij dat niet kon voorstellen. “En als het wel zo is, eet ik mijn schoen live op nationale tv!” Zo’n vergaand oordeel leek mij onwaarschijnlijk.

“Ik denk niet dat Interpol zich waagt aan een uitspraak van politieke vervolging”, appte ik. “Als een lidland iemand opspoort dan werkt Interpol mee. Daarvoor is het opgericht. En als iemand uitgeleverd wordt dan buigt een rechter zich hierover of iemands rechten worden vertrapt. Niet Interpol.”

Je zal gek zijn om dit bonusschot niet te lossen; niet geschoten is misgeschoten

Achteraf dus onwetendheid mijnerzijds. Interpol heeft veiligheidskleppen ingebouwd zodat het geen verlengstuk wordt van dictatoriale of autocratische lidlanden om dissidenten internationaal als ‘crimineel’ op te sporen. De verdediging van Hoefdraad heeft bij Interpol opgeworpen dat hij het “slachtoffer is van een politiek gemotiveerd proces”. En volgens Interpol heeft Suriname te weinig argumenten daar tegenover gelegd om dit te weerleggen.

Dat is natuurlijk heel wat anders dan, zoals mentaal geclaimd wordt door de verdediging, dat Interpol met hun zienswijze eens is. Dus ik hoef gelukkig mijn schoen niet op te eten “met peper en zout” op nationale tv. Het is wereldwijd standaard dat wanneer ex-politieke ambtsdragers worden vervolgd, de verdediging het altijd gooit op “politiek gemotiveerd”. Je zal gek zijn om dit bonusschot niet te lossen; niet geschoten is misgeschoten.

Ik ben van persoonlijke mening dat de vervolging van Hoefdraad niet politiek gemotiveerd is. Wanneer je als financieel beheerder van het land zo roekeloos te werk gaat, is vervolging terecht. De wet is daar duidelijk over. De veroordeling is een feit (op het hoger beroep na). Daar doet het Interpol-besluit niets aan af. Maar met het inzicht van nu blijkt het opsporingsverzoek een kapitale inschattingsfout van Surinaamse zijde.


Reacties zijn uitgeschakeld