Oud-dorpshoofd Corneliskondre overleeft slangenbeet niet
14 Mei 2022, 08:00

door Gilliamo Orban

SIPALIWINI — “We hebben reeds over een lange periode geen broeder of zuster bij de polikliniek. Deze eerste hulp zou heel veel betekenen voor mijn vader en hij kon nog leven ”, reageert Ryan Janomo. Hij is diep teleurgesteld in de gezondheidszorg van de overheid in Corneliskondre aan de Wayamborivier. Ryan is zoon van oud-kapitein Franklin Janomo (75) van Corneliskondre die in de nacht van woensdag op donderdag is bezweken aan de gevolgen van een slangenbeet.

“We hadden gewaarschuwd dat iemand dood zou gaan, omdat we geen gezondheidsmedewerker hebben in het dorp. Het is helaas mijn vader geworden”, treurt Ryan. Het oud-dorpshoofd vertoefde woensdagmorgen samen met zijn vrouw en schoondochter op zijn kostgrond waar een giftige slang hem gebeten zou hebben in zijn linkerduim. “Mijn vader dacht dat een doorn hem had gestoken. Hij werkte gewoon door en klaagde toen niet over pijn”, vertelt Ryan.

Janomo is samen met de anderen omstreeks 1 uur ’s middags naar huis gegaan en heeft toen zijn hand verband. Later, omstreeks zes uur in de avond klaagde Janomo over hoofdpijn en koorts. “Toen hij tegen 9 uur naar het toilet ging, merkte mijn moeder op dat hij niet terugkwam. Ze is samen met een kleinzoon gaan kijken waar mijn vader bleef en bleek dat hij in het bos was gevallen. Hij kon niet opstaan en braakte bloed”, zegt Ryan.    

De polikliniek van Donderskamp, het dichts bijgelegen van Corneliskondre, werd direct gealarmeerd. De ambulanceboot die te Donderskamp is gestationeerd werd ingezet. “Toen de boot is aangemeerd bij Corneliskondre, waren we twee uren verder en die moest nog richting Boskamp varen. Waarschijnlijk heeft mijn vader onderweg zijn laatste adem uitgeblazen en ik werd drie uur donderdagochtend gebeld door mijn moeder dat mijn vader is overleden”, zucht Ryan.    

De gezondheidsmedewerker heeft geconstateerd dat de prik bij zijn linkerhand duim om een giftige slangenbeet gaat. De vinger was blauw en zijn handen waren opgezwollen. Ryan typeert zijn vader als een sterke man ondanks zijn hoge leeftijd. Volgens zijn zoon sukkelde zijn vader niet met zijn gezondheid. “Hij had niet lang terug een groot stuk bos open gekapt en had cassave en ananas geplant.”  Janomo was de tweede kapitein van Corneliskondre. Hij heeft deze functie 12 jaren bekleed in de periode 2000-2012.


Reacties zijn uitgeschakeld